Reklamo biznesin tënd këtu:

test

LAJMI I FUNDIT:

Post Top Ad

Your Ad Spot

Friday, February 22, 2019

Çernobil: Fundi i një eksperimenti që zgjati 30 vjet

Në vitin 1986, kur shpërthimi ndodhi në centralin bërthamor të Çernobilit, gjatë natës u shkatërrua një sipërfaqe prej 4.000 kilometra katrorë. Kjo po ndryshon tani.

Gazetaria e BBC Victoria Gill qëndroi në zonë për një javë dhe transmetoi perjetimin e saj në "pjesën e mallkuar të historisë".

Ajo u takua me shkencëtarët që u vendosën atje, duke analizuar ajrin , tokën dhe ujin për radioaktivitet, një operacion të rimëkëmbjes së rrezikshme dhe të vështirë në zonë. Aksidenti i Çernobilit  ktheu zonën në një, laborator te madh te infektuar, ku qindra shkencëtarët po punojnë për të zbuluar se si mjedisi rimëkëmbet nga një katastrofë bërthamore.

Në 26 prill, 1986, në 1.23 të mëngjesit, operatorët pren furnizimin elektrik në nje sistem të reaktorit 4. Ajo ishte pjesë e një testimi shumë të rëndësishme për të kuptuar se çfarë do të ndodhë gjatë një ndërprerje energise elektrike. Por ajo që ata nuk  dinin ishte se reaktori kishte qenë me problem.

Ndalimi i turbinave me avull u ngadalësua për të dërguar ujë në reaktorët për të ftohur. Kur operatorët e kuptuan se çfarë po ndodhte dhe u përpoqon për të mbyllur reaktorin, ishte tepër vonë. Një shpërthim me avull theu kapakun nga reaktori, duke i ekspozuar berthamen në atmosfer. Dy persona në fabrikë u vranë në vend dhe  zjarri qe digjte për 10 ditë, krijoi një re radioaktive të tymit dhe pluhurit qe u perhap nga era ne tere Europën.

Nga zjarrfikësit qe menjëherë nxituan në vend, 134 pësuan djegie për shkak të nxehtësisë dhe radioaktivitetit, në të cilën 28 ​​vdiqen, ndërsa në vitin 2004 u zbuloan 19 vdekje të tjera te cilat ishin për shkak të rrezatimit radioaktiv.

, Gennady mjedisor në Institutin Hidrometeorologjik të Ukrainës ka filluar punën në vetëm tre muaj pas zonën e evakuimit. "Ne kemi përdorur për të fluturuar një helikopter të përditshme në Kiev", ai thotë se "për të mbledhur mostra të ujit dhe tokës."

"Gjëja më e rëndësishme ishte atëherë për të parë shkallën e ndotjes -. Për të hartuar hartat e para të zonës së ndaluar"

Sot, kjo zonë mbulon Ukrainën dhe Bjellorusinë, një sipërfaqe prej më shumë se 4.000 kilometra katrorë - dy herë sa Londër. Çdo fshat brenda 30 km nga fabrika ishte evakuuar. Askush nuk u lejua të kthehej në shtëpinë e tij.

Në kontrast me këtë zonë prej 30 kilometrash, pa hyrje e kontrollit të bllokut të fshatrave të vendosura në buzë të zonës së ndaluar. Narodichi, një qytet me më shumë se 2.500 njerëz, është një shembull. dhe për këto zona të infektuara zyrtarisht, ka rregulla strikte. Toka nuk mund të kultivohet për të prodhuar ushqim të ngrënshëm, kështu që pak banorët jetojnë në varfëri.


Sic gazetari thotë, Narodichi është një shembull ku frika nga rrezatimi shkakton më shumë probleme për njerëzit sesa vetë rrezatimi.
Profesor Jim Smith nga Universiteti i Portsmouth, duke studiuar efektet e aksidentit që nga viti 1990. në duart e tij ka një dozimetër, i cili mat rrezatimin. Në një distancë prej rreth një kilometër nga fabrika, dozimetri tregon 0.6, dmth një e treta se tregoi gjatë fluturimeve. Siç shpjegon Smith, jetojmë në një planet radioaktiv ku radioaktiviteti natyror është kudo rreth nesh. Ajo vjen nga rrezet e diellit, është në ushqim, në tokë. Pra, kur avioni është mbi 12.000 këmbët, dhe më pak të mbrojtur nga atmosferën e Tokës, ne ka marrë dozë më të madhe rrezatimi.


"Po, zona e ndaluar është i ndotur," thotë ai, "por në qoftë se ne kemi vënë në një hartë me doza radioaktiviteti ne të gjithë botën, ka vetëm pika të vogla që qëndrojnë jashtë. Radioaktivitet natyral është e gjitha rreth nesh - ndryshon nga vendi në vend, nga rajoni në rajon. Pjesa më e madhe e zonës së ndaluar ka nivele më të ulëta të rrezatimit në krahasim me shumë fusha të radioaktivitetit natyror në mbarë botën. "

Vendet që njerëzit lanë, natyra erdhi për të mbushur hendekun. Kafshët e egra, të kombinuara me ndërtesa të braktisura, japin një pasqyrë të pas shpalljes. Jim dhe kolegët e ti marrin mostra dhe vendosin kamerat për të studiuar jetën e kafshëve të egra. Shumë nga këto janë përshtatur me rrethanat. Ujqerit për shembull hani peshk ose fruta nga pemët që rriteshin njerëzit e vjetër që jetonin në këtë zonë.

Në vitin 1998 autoritetet e Ukrainës lanë rreth 30 kuaj të kërcënuar në zonë. Qëllimi ishte të hanin bimesine e madhe për të zvogëluar rrezikun e zjarrit. Tani ata janë mbi 60 . Kuajt i janë përshtatur  dhe janë shpërndarë në të gjithë zonën.
Një nga këto pika të dozës së lartë te radioaktivitetit  është pyll i kuq dhe nuk ka mbetur askush për kohë të gjatë. Brenda pyllit, dozimetri tregoi 35 - pothuajse 60 herë mbi pikën ku ishte më parë.

 Pastaj janë fshatrat në zonë që njerëzit nuk duan të largohen. Ashtu si Maria që u kthye në shtëpi me nënën e saj. Tani mbylli 78 , ajo dhe pak banorë të fshatit të saj bënin një festë. Në komunitetin e tyre jetojnë vetëm 15 njerëz, të cilët nuk duan të largohen nga shtëpitë e tyre. Në total ka rreth 200 raste të tilla në zonë dhe Maria pranon se jeta është e vështirë. "Ne jemi të gjithë të pleq dhe ne e marrim çdo ditë si vjen."

Shumica e njerëzve jetonin në Pripyat, një qytet te stilit sovjetik të ndërtuar për punëtorët e fabrikës. Ishte rreth një kilometër nga fabrika dhe rreth 50,000 vetë jetonin. Ai u boshatis ne një natë. Askush nuk u lejua të kthehet dhe u kthye në një qytet të vërtetë fantazmë.

Por kohët e fundit aji u hap për publikun. Hyrja u lejua për një kohë të shkurtër dhe rreth 60.000 vizitorë rifilluan jetën në qytetin fantazmë.

No comments:

Post a Comment

Post Top Ad

Your Ad Spot