Reklamo biznesin tënd këtu:

test

LAJMI I FUNDIT:

Post Top Ad

Your Ad Spot

Sunday, August 27, 2017

Patriotë apo tradhtarë?! Ja si e shkatërroi Voskopojën, Sali Butka më 1916

 “Kapobanda Sali Butka, që atëherë paguhej nga austriakët, e vendosi kampin në Gjergjevicë.

Prej andej iu dërgon një letër voskopojarëve duke i paralajmëruar t’ia dorëzonin qytetin e tyre. Voskopojarët, gati të gjithë të armatosur dhe të inkurajuar nga disa francezë që ishin mbërritur ato ditë në Voskopojë, dhe që i kishin këshilluar t’i mbanin pozicionet, në vetë qytetin disa orë deri sa ata t’u vinin në ndihmë, iu përgjigjën Sali Butkës duke ja refuzuar hyrjen në qytetin e tyre.

Më 28 tetor u dërguan nja 100 grekë-venizellistë me oficerët e tyre. ...ndërkohë, Sali Butka që kishte marrë përgjigjen negative të voskopojarëve, u vu në marshim kundër Voskopojës në krye të 2000 komitëve midis të cilëve figuronin gjithashtu ushtarë të rregullt dhe oficerë austriakë. Venizellistët kishin mbërritur kur nisi beteja; ishte mesditë e të dielës; beteja zgjati deri në mbrëmje. Komitët që kishin epërsi numerike fituan.

Ata hynë në qytetit tashmë gati të boshatisur nga banorët që ia kishin mbathur. 300 shtëpi që strehonin 400 familje u plaçkitën, pastaj u dogjën nga komitët. 300 burra gra e fëmijë që u kapën në befasi duke ja mbathur, u vranë ose masakruan, përveç 30 dyqaneve plot mallra të ndryshme që u plaçkitën e dogjën. ....Nga 24 kishat e vjetra, të shkatërruara dhe plaçkitura, të gjitha objektet e shenjta, veshjet fetare të çmueshme, kryqet e zbukuruara me diamante, midis të cilëve një kryq antik, prodhuar prej druri të shenjtë mbi të cilin ishte kryqëzuar


Shpëtimtari, ungjilla, libra dhe shumë objekte të tjera të çmuara prej ari dhe argjendi, u vodhën; pas katastrofës mbeten vetëm 3 kisha. Gati e gjithë biblioteka e qytetit të vjetër, në të cilën kishte libra të çmuara, të shtypur në shtypshkronjën e vjetër të qytetit, dhe madje dorëshkrime shumë të vjetra, të shkruara mbi lëkurë, më të rëndësishmet u grabitën dhe të tjerat u dogjën. Do ta mbarojmë këtë histori të trishto të katastrofës më të madhe që ishte parë në këtë vend në kohërat më të largëta duke raportuar bëmat e poshtra të njërit prej oficerëve austriakë?!

No comments:

Post a Comment

Post Top Ad

Your Ad Spot